Siirry sisältöön

Medialle

OLUTVÄKI KOKOONTUU JÄLLEEN TURUN VANHALLA SUURTORILLA 22.-24.8.2019

Suuret Oluet – Pienet Panimot                                                             Tiedote 19.8.2019
Lammin Sahti Oy
www.suuretoluet.fi

OLUTVÄKI KOKOONTUU JÄLLEEN TURUN VANHALLA SUURTORILLA 22.-24.8.2019

Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP)-tapahtuma kokoaa jälleen oluen ystäviä Turkuun Vanhalle Suurtorille. Iloinen pienpanimotapahtuma järjestetään Turussa nyt jo kuudennen kerran. Festivaali on avoinna torstaina klo 15-24 ja perjantai-lauantai klo 12-01.

Suomen suurin pienpanimojuhla jälleen myös Turussa

Käsityöoluiden juhla tuo jälleen pienpanimot Turkuun. Vanhalla Suurtorilla järjestettävä Suuret Oluet – Pienet Panimot – festivaali tarjoaa maistettaviksi lähes 200 kotimaista pienpanimotuotetta kolmen päivän aikana.

Vuonna 2018 näissä SOPP-tapahtumissa Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Helsingissä, Turussa ja Oulussa vieraili yli 61 000 oluen ystävää. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa.

–Tapahtumassa on nyt mukana 23 kotimaista yritystä. Tapahtumaan voi varata ennakkoon lippuja ja pöytiä. Asiakaspaikkoja on 2000. Tapahtuma on valittu ”Vuoden 2016 matkailutapahtumaksi Suomessa”, kertoo tapahtuman järjestäjä, Lammin Sahdin tapahtumavastaava Pekka Kääriäinen.

 

Pienpanimoiden tuotannon kasvu hidastui – panimoita jo yli 100
Vuoden 2018 lopussa pienpanimoita oli yhteensä 104, joista 99 alitti käsityöläispanimon 0,5 milj. litran valmistusrajan. Tänä vuonna Valvira on myöntänyt toimiluvat yhdeksälle hakijalle. Myös lopettamisia on tapahtunut. Suomen pienpanimot valmistivat olutta vuonna 2018 yhteensä vajaat 22 miljoonaa litraa. Suomessa myydystä oluesta v. 2018 kotimaisten pienpanimoiden osuus oli 5,5 % ja Suomessa valmistetusta oluesta 5,8 %.

 

Pienpanimoiden astiointi
2018 – 21,7 milj.
2017 – 20,9 milj.
2016 – 18,0 milj.
2015 – 14,9 milj.
2014 – 13,4 milj.
2013 – 13,1 milj.
2012 – 11,9 milj.
2011 – 8,8 milj.
2010 – 8,0 milj.

Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Alennettu valmisteveron yläraja on kuitenkin 10 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein panimoravintola sekä omien tuotteiden myymälä.

 

Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä, virvoitus- ja long drink -juomia sekä tisleitä. Uuden alkoholilain mukaan käsityöläispanimoksi luokiteltava eli enintään 500 000 litraa alkoholijuomia valmistava ja riippumaton yritys voi myydä enintään 12-prosenttisia oluita suoraan valmistuspaikalta.

Vähittäismyynnin rajaaminen vain alle 500 000 litraa valmistaviin pienpanimoihin harmittaa

Pekka Kääriäinen on tyytyväinen, että uuden alkoholilain myötä pienpanimot ovat vihdoin saaneet kauan kaivatun ulosmyyntioikeuden suoraan valmistuspaikalta. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Uusi raja ja Valviran tulkinnat yritysten riippuvuudesta muista alkoholinvalmistajista ovat kuitenkin sulkeneet osan pienpanimoista ulos tästä mahdollisuudesta.

Kääriäinen tähdentää, ettei pienpanimo-oluiden myynnin vapauttaminen ole sosiaali- ja terveyspoliittinen kysymys, mutta erittäin tärkeä osa monen pienpanimon tuotteiden saatavuudelle ja pientenkin erien myynnille. Tämä ”Käsityöläispanimo” -määritelmä ja sen kautta vähittäismyynnin rajaaminen vain alle 0,5 miljoonaa litraa valmistaviin panimoihin on keinotekoinen ja rajoittaa osaltaan myös kasvupyrkimyksiä osalla pienpanimoista. Aivan turha rajaus, toteaa Kääriäinen.

 

Lähiolut on aitoa kotimaista lähiruokaa

Käsityöläispanimot tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. SOPP-tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.

 

Lisäksi uuden alkoholilain myötä myös Turun Vanhalla Suurtorilla on SOPP- tapahtumassa erillinen myymälä, josta voi ostaa mukana olevien panimoiden enintään 5,5-prosenttisia tuotteita myös mukaan klo 21:een saakka.

 

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Turussa mukana olevat Pienpanimoliiton jäsenpanimot:

 

Järjestäjä:
Lammin Sahti, Hämeenlinna
Mukana olevat muut pienpanimot:

Bock´s Corner Brewery, Vaasa

Bryggeri Helsinki, Helsinki
Fiskarsin Panimo, Raasepori

Hiisi, Jyväskylä

Honkavuori, Joensuu

Iso-Kalla, Kuopio

Kakola Brewing Company, Turku

Kaleva Brewing Company, Tampere

Kiiski, Mäntsälä

Lumi Brewing Company, Espoo

Mallaskuun Panimo, Lapua

Malmgårdin Panimo, Loviisa

Mustan Virran Panimo, Savonlinna

Olu Bryki Raum/Suupohjan Panimo, Isojoki

Plevna/Koskipanimo, Tampere

Pyynikin Brewing Company, Tampere

Saimaa Brewing Company, Mikkeli

Salama Brewing Company, Espoo

Suomenlinnan Panimo, Helsinki

Takatalo & Tompuri Brewery, Virolahti

Top Fuel Beer Company, Lohja

Tornion panimo, Tornio

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

8-Bit Brewing, Helsinki

 

Suomalainen olutfestivaali

SOPP -tapahtuman ajaksi lähes koko Vanha Suurtori on aidattu anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi. Ruokatarjonnasta vastaavat; Ruisherkku, Smoked BBQ, Kusmiku ja Visalle. Mukana on myös Turku Kahvilla.

SOPP lavaohjelmasta vastaavat torstaina illassa esiintyvät Jessica Uussaari, perjantaina Band of Glands plays Juice Leskinen ja lauantaina Lipattomat.

SOPP on avoinna Vanhalla Suurtorilla torstaina 22.8. klo 15-24 sekä perjantai- lauantaina 23.-24.8. klo 12–01. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo 18.00 asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10,00 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin. Tapahtumassa käytetään 4 €:n pestäviä laseja, jotka voi ottaa mukaan muistona olutfestivaalista tai niistä palautetaan 2 €. Lisäksi myynnissä on pientä 1 desin maistelulasia 5 €:n hintaan, joita ei oteta takaisin. Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat olutseurojen talkoolaiset. Tuotteet löytyvät sähköisesti myös www.suuretoluet.fi – sivuilta.

Lisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, tapahtuman johtaja, Lammin Sahti Oy,

  1. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi; www.suuretoluet.fi