Siirry sisältöön

Medialle

Olutväki kokoontuu Helsingin Kaisaniemen kentälle 24.7. – 27.7.2019

Suuret Oluet – Pienet Panimot                                                             Tiedote 24.7.2019
Lammin Sahti Oy
www.suuretoluet.fi                                                                               Vapaa julkaistavaksi heti

OLUTVÄKI KOKOONTUU HELSINGIN KAISANIEMEN KENTÄLLE 24.-27.7.2019

Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP) -tapahtuma kokoaa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jälleen tuhansia oluen ja siiderin ystäviä Helsingin Kaisaniemen kentälle. Iloinen pienpanimotapahtuma järjestetään Helsingissä nyt jo kuudettatoista kertaa. Festivaali on avoinna keskiviikkona 24.7. klo 15-24, torstaina 25.7. klo 12-24 sekä perjantaina ja lauantaina 26.-27.7. klo 12-01.

Suomen suurin pienpanimojuhla muutti Kaisaniemen kentälle

Kotimaisten käsityöoluiden juhla tuo pienpanimot jälleen Helsinkiin. Nyt ensimmäistä kertaa Kaisaniemen kentällä järjestettävä Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaali tarjoaa maistettaviksi reilusti yli 300 kotimaista pienpanimotuotetta ja lähes 30 ulkomaista olutta ja siideriä viiden päivän aikana.

Vuosi sitten SOPP keräsi Rautatientorille yli 22 000 hengen yleisön. Pienten panimoiden valmistamia juomia kuluu jälleen tänä vuonna tuhansia litroja. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa. SOPP järjestetään tänä vuonna myös Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Turussa ja Oulussa.

– Tämän vuoden olutkatselmus on jälleen laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Suomessa. Mukana on 34 kotimaista yritystä. Näiden lisäksi vieraaksi saapuu Viron Saarenmaalta Pihtla Õlleköök sekä tämän vuoden kutsuvierasmaa Italian 7 pienpanimoa, kertoo festivaalin järjestäjä, Lammin Sahdin tapahtumavastaava Pekka Kääriäinen.

 

–  Kokeneille olutharrastajille on luvassa varmasti uusia ja aiemmin maistamattomia tuotteita, sillä Italiasta on mukana yli 20 eri olutta seitsemästä eri pienpanimosta. Italian panimoiden osastosta vastaa Juomatalo Pikkulintu.

 

Kaisaniemen kentän Suuret Oluet – Pienet Panimot -olutjuhlaan voi varata ennakkoon lippuja, pöytiä ja VIP-lippuja. Asiakaspaikkoja on 3500. Tapahtumalla on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Matkailutoimittajien Kilta valitsi SOPP:n vuoden 2016 matkailutapahtumaksi Suomessa.

 

Tapahtuman yhteydessä käydään myös Suomen Paras Olut -kilpailu keskiviikkona ja torstaina. Kilpailun raatiin on kutsuttu mukaan myös kansainvälisiä tuomareita. Kisan järjestää Suomalainen Olut ry.

 

Pienpanimoiden tuotannon kasvu hidastui – panimoita jo yli 100
Vuoden 2018 lopussa pienpanimoita oli yhteensä 104, joista 99 alitti käsityöläispanimon 0,5 milj. litran valmistusrajan. Tänä vuonna Valvira on myöntänyt toimiluvat yhdeksälle hakijalle. Myös lopettamisia on tapahtunut. Suomen pienpanimot valmistivat olutta vuonna 2018 yhteensä vajaat 22 miljoonaa litraa. Suomessa myydystä oluesta v. 2018 kotimaisten pienpanimoiden osuus oli 5,5 % ja Suomessa valmistetusta oluesta 5,8 %.

 

Pienpanimoiden astiointi
2018 – 21,7 milj.
2017 – 20,9 milj.
2016 – 18,0 milj.
2015 – 14,9 milj.
2014 – 13,4 milj.
2013 – 13,1 milj.
2012 – 11,9 milj.
2011 – 8,8 milj.
2010 – 8,0 milj.

Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Alennettu valmisteveron yläraja on kuitenkin 10 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein panimoravintola sekä omien tuotteiden myymälä.

 

Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä, virvoitus- ja long drink -juomia sekä tisleitä. Uuden alkoholilain mukaan käsityöläispanimoksi luokiteltava eli enintään 500 000 litraa alkoholijuomia valmistava ja riippumaton yritys voi myydä enintään 12-prosenttisia oluita suoraan valmistuspaikalta.

Vähittäismyynnin rajaaminen vain alle 500 000 litraa valmistaviin pienpanimoihin harmittaa

Pekka Kääriäinen on tyytyväinen, että uuden alkoholilain myötä pienpanimot ovat vihdoin saaneet kauan kaivatun ulosmyyntioikeuden suoraan valmistuspaikalta. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Uusi raja ja Valviran tulkinnat yritysten riippuvuudesta muista alkoholinvalmistajista ovat kuitenkin sulkeneet osan pienpanimoista ulos tästä mahdollisuudesta.

Kääriäinen tähdentää, ettei pienpanimo-oluiden myynnin vapauttaminen ole sosiaali- ja terveyspoliittinen kysymys, mutta erittäin tärkeä osa monen pienpanimon tuotteiden saatavuudelle ja pientenkin erien myynnille. Tämä ”Käsityöläispanimo” -määritelmä ja sen kautta vähittäismyynnin rajaaminen vain alle 0,5 miljoonaa litraa valmistaviin panimoihin on keinotekoinen ja rajoittaa osaltaan myös kasvupyrkimyksiä osalla pienpanimoista. Aivan turha rajaus, toteaa Kääriäinen.

 

Lähiolut on aitoa kotimaista lähiruokaa

Käsityöpanimot tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. SOPP-tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.

 

Lisäksi uuden alkoholilain myötä Kaisaniemen kentän festivaalialueella tapahtumassa on erillinen myymälä, josta voi ostaa mukana olevien panimoiden enintään 5,5-prosenttisia tuotteita myös mukaan klo 21:een saakka.

 

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.
Helsingissä mukana olevat Pienpanimoliiton jäsenpanimot ja ulkomaiset vieraat:

 

Järjestäjä:
Lammin Sahti, Hämeenlinna
Ulkomaalaiset pienpanimot:
Taako, Saarenmaa, Viro
Italia (7 kpl)
Suomalaiset pienpanimot:

8-Bit Brewing, Helsinki

Bock´s Corner Brewery, Vaasa

Bryggeri Helsinki, Helsinki
Etko Brewing, Helsinki

Fiskarsin Panimo, Raasepori

Hiisi, Jyväskylä

Honkavuori, Joensuu

Iso-Kallan Panimo, Kuopio

Kakola Brewing Company, Turku

Kanavan Panimo, Asikkala

Lapin Panimo, Rovaniemi

Lumi Brewing Company Finland, Espoo

Maistila, Oulu

Maku Brewing, Tuusula

Malmgårdin Panimo, Loviisa

Mustan Virran Panimo, Savonlinna

Nokian Panimo, Nokia

Olu Bryki Raum / Suurpohjan Panimo, Isojoki

Olutpaja, Pälkäne

Panimoravintola Plevna / Koskipanimo, Tampere

Pyynikin käsityöläispanimo, Tampere

Rock Paper Scissors – Indie Brewery, Kuopio

Ruosniemen Panimo, Pori

Saimaa Brewing Company, Mikkeli
Sonnisaari Panimo, Oulu

Stadin Panimo, Helsinki

Suomenlinnan Panimo, Helsinki

Takatalo & Tompuri Brewery, Virolahti
Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti

Top Fuel Beer Company, Lohja

Tornion Panimo, Tornio

Waahto Brewery, Savonlinna
Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

SOPP -tapahtuman ajaksi osa Kaisaniemen kentästä on aidattu anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi. Ruokatarjonnasta vastaavat; Bryggeri Helsinki, Lettukertut, Garam & Vermiglio Catering, Jotun Texas BBQ, Visalle, Ruisherkku, R.A.O. Finland Oy ja Sandwich Club.

Rautatientorin iltaohjelmasta vastaavat mm. Sound Blast Profile Acoustic (ke), Vaeltava Vitsaus (to), alkuillassa E. Karppinen, myöhäisillassa Mira & Emppu (pe) ja alkuillassa Hämis, myöhäisillassa Juliet Jonesin sydän (la). Esitykset alkavat klo 20-22 päivittäin. Lauantaina klo 14 on perinteinen Sakari Nupposen vetämä tietovisa.

SOPP -alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo18:aan asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin. Tapahtumassa käytetään 4 euron pestäviä laseja, jotka voi ottaa mukaan muistona olutfestivaalista tai niistä palautetaan pois lähtiessä 2 euroa. Maksuvälineenä käy käteisen lisäksi tavalliset pankki- ja luottokortit sekä niillä lähimaksaminen. Alueella on myös rahannostopiste.

 

Lisäksi myynnissä on pieniä 1 desilitran maistelulaseja 5 euron hintaan. Näitä pieniä laseja ei lunasteta takaisin. Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat Olutliiton jäsenseurojen talkoolaiset.

Lisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, tapahtuman johtaja, Lammin Sahti Oy, p. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi; www.suuretoluet.fi